Editorial

~ ~



Πριν από 4 χρόνια δημιουργήθηκε η Πανελλαδική Κίνηση ενάντια στην Εκτροπή του Αχελώου από μια ευρύτατη κοινωνικώς συνέλευση με το σκεπτικό ότι ένα τέτοιου μεγέθους έργο αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο τους λόγω εντοπιότητας ενδιαφερόμενους.
Εξελίχτηκε σε μια μαζική κίνηση που έθεσε το ζήτημα της διαχείρισης του νερού αλλά και της ενέργειας στην Ελλάδα. Τη συμμετοχή δηλαδή της κοινωνίας σε δύο βασικά στοιχεία που καθορίζουν την διαβίωση των ανθρώπων, την ποιότητα της ζωής τους, αλλά και την ελευθερία τους.
Απέναντι σε ένα οικονομικό σύστημα που μετέτρεψε τον άνθρωπο και το περιβάλλον του σε οικονομικά μεγέθη, απέναντι σε μια πολιτική ¨εκτροπής¨ ή ντροπής που προστατεύει τους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς της αγοράς, δημιουργήθηκαν μέτωπα που η Πανελλαδική Κίνηση έπαιξε σημαντικό ρόλο. Διοργάνωσε με επιτυχία τρεις φορές μεγάλα οικολογικά camping στη Μεσοχώρα, το ελληνικό σύμβολο αντίστασης στα μεγάλα φράγματα (2007-08-09).
Διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας κατά τη συνεδρίαση του Σ.τ.Ε το 2007. Καταλήψεις γραφείων της ΔΕΗ (2007-08). Δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, καθώς και τρεις μεγάλες πορείες στο φράγμα της Μεσοχώρας.
Σήμερα το Σ.τ.Ε έχει αποφασίσει ασφαλιστικά μέτρα για το σταμάτημα των έργων της εκτροπής αλλά και του φράγματος της Μεσοχώρας. Η Πανελλαδική Κίνηση και όλη η κοινωνία που διαφωνεί με τα καταστροφικά έργα, ζητά την οριστική ακύρωση τους με πολιτική απόφαση. Η καταστροφή του τεράστιου φράγματος της Μεσοχώρας είναι ίσως το πρώτο έργο που θα έπρεπε να εκτελεστεί για την αποκατάσταση, επαναφορά του Άνω ρου του Αχελώου.
Φέτος μαζί με πολλές ακόμα κινήσεις σκεφτήκαμε ένα ecocamping κάπου κοντά στις εκβολές του Αχελώου. Καταλήξαμε σε ένα camping –festival στην παραλία Μαραθιάς στον Αστακό Αιτ/νίας, που τα νερά της θάλασσάς του επηρεάζονται άμεσα από το οικοσύστημα των εκβολών. Το πιο σημαντικό για την επιλογή αυτή είναι η επικείμενη εγκατάσταση υπερμονάδας ηλεκτροπαραγωγής και αποθήκευσης φυσικού αερίου στον Αστακό που θα επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο τα οικοσυστήματα των εκβολών αλλά και αυτόν τον κοινωνικό ιστό, στον ίδιο και μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι η εκτροπή.
Ένας δημόσιος χώρος και χρόνος όπου θα έχουμε όλοι, Αιτ/νάνες και μη, την ευκαιρία να γνωριστούμε, να συζητήσουμε, να δούμε και να ακούσουμε για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν όλους και τον καθένα.
6 ημέρες ecocamping με 8 θεματικές συζητήσεων, συναυλίες, προβολές ταινιών & ντοκιμαντέρ και άλλα πολλά στην παραλία Μαραθιάς Αστακού, 15-20 Ιουλίου.
Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ECOCAMPING ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ 9:00μμ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑΣ (Θέμιδος 4 Πλ. Δημοκρατίας ΑΓΡΙΝΙΟ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου